Tukkoinen nenä auki akupisteen avulla

Mikä on akupunktio ja miten se toimii

Akupunktio on perinteinen kiinalainen lääketieteellinen hoitomuoto, jossa ohuilla, steriileillä, kertakäyttöisillä neuloilla stimuloidaan kehon tiettyjä pisteitä. Tämä hoitomenetelmä perustuu energiajärjestelmään, jota kutsutaan qi:ksi (lausutaan ”chee”). Qi uskotaan virtaavan kehossamme tiettyjä polkuja, tai meridiaaneja pitkin, ja akupunktuurin avulla pyritään tasapainottamaan ja ohjaamaan tämän energian virtausta.

Akupunktion toimintaperiaate on syvällinen ja monitahoinen, mutta pohjimmiltaan hoito pyrkii elvyttämään ja ylläpitämään kehon luonnollista itsetasa-arvoa ja terveyttä. Tämä saadaan aikaan stimuloimalla akupunktiopisteitä, mikä edistää verenkiertoa, lievittää lihasjännitystä ja siten lievittää erilaisia oireita. Usein akupunktiota käytetään kivunlievitykseen, mutta myös monien muiden terveysongelmien, kuten nenän tukkoisuuden hoidossa.

Akupunktion historia ja sen käyttö nenän tukkoisuuden hoidossa

Akupunktio on peräisin Kiinasta, ja sen juuret ulottuvat tuhansien vuosien taa. Tätä perinteistä hoitomuotoa on käytetty monenlaisten sairauksien ja oireiden, mukaan lukien nenän tukkoisuuden, hoitamiseksi jo vuosisatoja. Perinteinen kiinalainen lääketiede, johon akupunktio kuuluu, perustuu ajatukseen qi-energiasta, joka virtaa kehossa meridiaaneiksi kutsutuilla kanavilla. Nenän tukkoisuuden aiheuttavat häiriöt qi-energian virtauksessa voidaan palauttaa tasapainoon akupunktiolla.

Nenän tukkoisuuden hoidossa akupunktioon viitataan usein vaihtoehtoisena hoitomuotona, joka voi tarjota helpotusta oireisiin silloin, kun perinteiset lääkkeet eivät tehoa. Akupunktiolla on myös etuna se, että sillä ei yleensä ole sivuvaikutuksia, toisin kuin monilla lääkkeillä. Akupunktion käyttö nenän tukkoisuuden hoidossa perustuu sen kykyyn stimuloida tiettyjä akupisteitä, jotka liittyvät hengitysteihin ja näin lievittää oireita. Vaikka tieteellistä näyttöä akupunktion tehokkuudesta nenän tukkoisuuden hoidossa on rajoitetusti, monet potilaat raportoivat siitä saamastaan merkittävästä helpotuksesta.

Kuinka akupisteet liittyvät nenän tukkoisuuteen

Akupunktio perustuu perinteisen kiinalaisen lääketieteen filosofiaan, jonka mukaan terveys riippuu elinvoiman, kutsutaan ”qi”, tasapainoisesta kulkemisesta kehon energiakanavissa, meridiaaneissa. Nenän tukkoisuus voidaan mieltää energiavirran katkokseksi, erityisesti meridiaaneissa, jotka liittyvät suoraan nenään ja hengitysteihin. Terapeutit pyrkivät palauttamaan qi:n normaalin kierron käsittelemällä tiettyjä akupisteitä koko kehossa.

Erityisesti nenän tukkoisuutta käsitellään kiinnittämällä huomiota kahden meridiaanin, keuhko- ja suolistomeridiaanien akupisteisiin. Nämä meridiaanit liittyvät suorasti hengitysteihin, mukaan lukien nenän, ja niiden tasapainottaminen vähentää nenän tukkoisuutta edistämällä liman poistumista sinuksista ja nenästä. Tämä prosessi voi lisäksi helpottaa nenän tukkeutumisesta johtuvaa painetta ja päänsärkyä.

Akupisteen paikannus nenän tukkoisuuden helpottamiseksi

Akupisteiden paikantaminen nenän tukkoisuuden helpottamiseksi edellyttää tarkkaa ymmärrystä ihmiskehon meridiaaneista, jotka ovat kanavia tai linjoja, joiden uskotaan virtaavan elämän energiaa tai qi’ta kehon läpi. Nämä meridiaanit ovat yhteydessä tiettyihin elimiin ja kehon toimintoihin. Nenän tukkoisuuden yhteydessä voidaan pitää merkityksellisenä useita akupisteitä, erityisesti niitä, jotka sijaitsevat kasvojen alueella, mukaan lukien nielun, nenän sivuonteloiden ja korvien alueet.

Li-piste, joka tunnetaan myös nimellä Large Intestine 20 (suuri suoli 20), on yksi tärkeimmistä akupisteistä nenän tukkoisuuden hoidossa. Se sijaitsee nenän sivuilla, aivan silmän ulkokulman alla. Toinen merkittävä akupiste on Bitong-piste, joka sijaitsee aivan nenäsiiven keskellä. Näiden pisteiden stimulointi voi auttaa lievittämään nenän tukkoisuutta. Tähän tarvitaan kuitenkin lisensoitu akupunktion ammattilainen, jolla on tarvittava taito ja kokemus näiden pisteiden turvallisesta ja tehokkaasta käsittelystä.

Vaiheet: kuinka käyttää akupistettä nenän tukkoisuuden lievittämiseksi

Akupunktion soveltamisprosessi nenän tukkoisuuden hoitoon alkaa ensin jänteisen akupisteen tunnistamisella. Tämä piste tunnetaan nimellä ”Yingxiang” tai ”LI20” ja se sijaitsee molemmilla puolilla nenää, noin sormen leveyden verran sivussa sieraimista. Sen löytämiseksi tulee levittää sormia nenéllesi ja etsiä kohta, jossa kipu on voimakkaimmillaan. Tämän pisteen paineleminen ja hierominen voivat vapauttaa tukkoisen nenän aiheuttamaa painetta.

Alkamisaikojen sijoittamiseen tai hierontaan tulisi käyttää sormenpäitä tai spesifisiä akupunktiovälineitä, kuten akupunktioneuloja tai akupressuuripalleroita. Hieronta tulee aloittaa varovasti, pienillä pyörivillä liikkeillä, vähitellen lisäten painetta. Neljän tai viiden minuutin hieronnan jälkeen voi tuntea nenän tukkoisuuden helpottuvan. Tätä prosessia voidaan toistaa säännöllisesti päivän aikana niin monta kertaa kuin tarvitaan.

Tutkimukset akupunktion tehokkuudesta nenän tukkoisuuden hoidossa

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet akupunktion mahdollisen tehokkuuden lievittämään nenän tukkoisuutta. Eräs hallittu kliininen koe, jossa käytettiin sekä akupunktiota että lumehoitoa, osoitti akupunktion merkittävästi vähentävän nenän tukkoisuuden oireita verrattuna kontrolleihin. Havainto tukee ajatusta, että tätä perinteistä kiinalaista lääketieteen muotoa voidaan tehokkaasti hyödyntää nenän tukkoisuuden hoidossa.

Toisessa vastaavassa tutkimuksessa havaittiin, että potilaat, jotka olivat saaneet akupunktiohoitoa, kokivat huomattavasti vähemmän nenän tukkoisuutta kuin ne, jotka olivat saaneet perinteistä hoitoa. Vaikka akupunktion tehokkuutta nenän tukkoisuuden hoidossa on tutkittu vain rajallisesti, alkuperäiset tulokset ovat lupauksia antavia.

Mahdolliset riskit ja varotoimet akupunktion käytössä nenän tukkoisuuteen

Akupunktion käyttöön nenän tukkoisuuden hoidossa liittyy joitakin mahdollisia riskejä. Ei-toivotut vaikutukset ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia, kun toimenpiteen suorittaa koulutettu ja pätevä terveydenhuollon ammattilainen. Jotkin yleisimmistä komplikaatioista, joita voi esiintyä toimenpiteen jälkeen, ovat verenkierron heikkeneminen, ihonvärisen muutokset pistokohtaan, huimaus, pistokohdan infektiot ja harvinaisemmat seuraukset, kuten keuhkovauriot.

Vaikka akupunktio on pääsääntöisesti turvallinen menetelmä, on olemassa joitakin varotoimia, jotka on syytä ottaa huomioon. Esimerkiksi, henkilöiden, joilla on veren hyytymishäiriöitä tai jotka käyttävät verenohennuslääkitystä, tulee neuvotella lääkärin kanssa ennen akupunktion aloittamista. Samoin on suositeltavaa välttää tämän hoidon antamista heti suuren aterian syömisen jälkeen tai alkoholin nauttimisen jälkeen. On tärkeää muistaa, että akupunktiota ei tulisi koskaan pitää ensisijaisena hoitomuotona vakaville sairauksille ilman lääkärin lupaa.

Muita luonnollisia hoitokeinoja nenän tukkoisuuden lievittämiseksi

Eteeriset öljyt, erityisesti eukalyptusöljy, voivat olla tehokkaita luonnonmukaisia hoitokeinoja nenän tukkoisuuden lievittämiseksi. Niitä voi käyttää hengittämällä höyryä, johon on lisätty muutama tippa öljyä. Tämä menetelmä auttaa limakalvoja rentoutumaan ja parantaa näin hengitystä.

Toinen mainitsemisen arvoinen luonnollinen hoitomuoto on nenän huuhtelu suolavedellä. Huuhtelu puhdistaa nenänkäytäviä, vähentää liman tuotantoa ja rauhoittaa ärtynyttä kudosta. Tämä hoitomuoto on erityisen hyödyllinen allergiasta tai flunssasta johtuvaan nenän tukkoisuuteen.