Ota talteen Oura sormus alennus -50€!

Unettomuus on nykyään hyvin yleinen vaiva ja oire. Uniongelmat ja sen eri variaatiot ovat lisääntyneet sen myötä, kun stressi ja kiire ovat kroonistuneet ja arkea koristaa erilaiset älylaitteet, joita tuijotetaan aamusta iltaan. Unettomuus altistaa muille terveysongelmille, tai voi johtua niistä. Rauhoittuminen on nykyään taitolaji.

”Unettomuudella tarkoitetaan kyvyttömyyttä nukkua riittävästi. Se ilmenee joko vaikeutena nukahtaa iltaisin, vaikeutena pysyä unessa tai liian aikaisena heräämisenä. Normaalisti ihminen nukahtaa noin puolessa tunnissa.” (www.terveyskirjasto.fi: unettomuus)

”Henkilön katsotaan kärsivän unettomuudesta, jos hän kärsii unen saamisen tai unessa pysymisen vaikeudesta vähintään kolmena yönä viikossa.”(www.terveyskirjasto.fi: unettomuus)

Riittävä uni

Suurin osa aikuisista tarvitsee noin 7-9 tuntia unta yössä. Ikä vaikuttaa myös unen määrän tarpeeseen. Yleensä mitä nuorempi on, sitä enemmän tarvitsee unta. Se miten virkeä olo on aamulla, voi olla yksi unen riittävyyden ja palauttavuuden mittari.

Nukahtaminen tulisi tapahtua n 20 minuutin sisällä. Jos nukahdat aiemmin (viidessä minuutissa), saatat olla yliväsynyt ja unen määräsi ei ole ollut aiemmin riittävä. Jos et saa unta, saattaa keho olla kierroksilla, tai aika, jolloin yrität käydä nukkumaan ei ole täysin optimaalinen juuri sinulle.

REM-uni

Yöuni koostuu erilaisista unen vaiheista, joista tärkeimmät kevyt, REM-uni ja syvä uni. REM-uni kytketään unen näkemisen vaiheeseen, joka vaikuttaa myös muistiin, oppimiseen ja luovuuteen. Se on äärettömän tärkeä unen vaihe, joka palauttaa hyvin ja etenkin mieli ja aivot hyötyvät tästä unen vaiheesta. REM-unta tulisi yön aikana olla keskimäärin 20-25% koko yön ajasta, eli noin 1,5-2 tuntia. Vaihtelua on paljon yksilöiden välillä ja määrä yleensä vähenee iän mukaan. REM uni on vahvasti kytköksissä sirkadiaaniseen eli vuorokausi rytmiin, eli niin kutsuttuun kehon sisäisen kellon rytmiin. Kokonainen riittävän pitkä yö ja säännöllinen nukkumaanmenoa aika auttaa saamaan riittävästi REM-unta. Kofeiini, alkoholi ja muut stimulantit päivän tai illan aikana, vaikuttavat usein REM-unen määrään, vähentäen sitä.

Aamuyöllä REM-unen määrä lisääntyy selvästi. Siitä syystä herätyskelloon herääminen tai aikaisin aamulla heräämin voi vähentää huomattavasti REM-unen määrää.

Syvä uni

Syvän unen vaihe on kaikkein palauttavin unen vaihe. Se on elimistön korjaava ja lihaskasvua stimuloiva unen vaihe. Kun olet syvässä unessa, verenpaineesi laskee, sydämen syke ja hengitys on tasaista ja sinua on vaikea saada hereille. Syvän unen määrä on myös hyvin yksilöllinen, mutta keskimäärin aikuisilla on syvää palauttavaa unta yössä noin 15-20% koko yön uniajasta, eli noin 1,5-2 tuntia yöstä. Määrä usein vähenee iän myötä.

Säännöllisyys nukkumaanmenoajassa vaikuttaa tässäkin suotuisasti. Liian raskas liikunta illalla, raskaat ateriat myöhään illalla, stimulantit, kirkkaat valot, tietokone ja puhelimen ruudut 1-2 tuntia ennen nukkumaan menoa ovat joitain yksittäisiä tekijöitä, jotka voivat herkästi vaikuttaa syvän unen määrään. Säännöllinen sopivan kuormittava liikunta yleisesti sen sijaan lisää syvän unen tarvetta ja määrää öisin.

Ruumiinlämpö

Ruumiinlämpö ja sen vuorokausivaihtelu määräävät nukahtamisalttiutta ja unen pituutta. Yleensä ruumiinlämpö laskee illalla noin klo 22–24:n välillä. Makuuhuoneen viileys edesauttaa monesti nukahtamista. 

Ruuminlämpö kertoo myös paljon terveydentilasta ja palautumisesta. Siihen vaikuttaa moni ulkoinen ja sisäinen tekijä, kuten ikä vuorokausirytmi ja ympäristö. Koholla oleva ruuminlämpö voi kertoa siitä, että jokin kaipaa huomiotasi. Se vaikuttaa palautumiseen. Saatat olla tulossa kipeäksi, saatat syödä ison aterian liian myöhään illalla, alkoholi, valvominen tai naisella myös normaalit hormonaaliset vaihtelut vaikuttavat ruumiinlämpöön.

Ajoitus

Nukkumaanmenoajalla on oikeasti suuri merkitys unenlaatuun ja sen palauttavuuteen. Suurin osa elimistösi luontaisista prosesseista kuten kehon lämpötila, hormonieritys ja näläntunne toimii 24-tunnin sykleissä, jota kutsutaan sirkadiaanirytmiksi, eli vuorokausirytmiksi.

Itseasiassa kun nukut yöllä ja olet hereillä ja aktiivinen päivällä voit hyvinkin auttaa kehoasi ja sen toimintoja, sisäistä rytmiäsi pysymään tasapainossa, jolloin koko päiväsi on erilainen, virkeämpi ja valoisampi.

Onko oikeasti mitään parempaa? Voit vaikuttaa hyvinvointiisi näin laajasti, pelkästään nukkumalla riittävästi ja optimoimalla ajan, jonka vietät unessa ja nukkuessa.

OURA-älysormus

Oura-älysormus on auttanut minua parantamaan omaa elämänlaatua ja tekemään kaiken tämän edellä mainitun, eli optimoimaan sen ajan, jonka vietän unessa! Nukkuminen on elintärkeää! Miksi muuten ihmiskeho olisi suunniteltu näin?! Ellei nukkuminen ja unen laatu olisi näin merkityksellistä, voisimme väsymättä valvoa vuorokaudesta toiseen. Keho tarvitsee palautumista, se vain yksinkertaisesti on näin.

Unettomuus - Oura-älysormus auttoi tasapainoon - Sara Asolfsen - Natural Wellness

Oura-sormus on auttanut minua kuuntelemaan omaa kehoani ja synkronisoimaan sen mitä teen ja sen miltä minusta tuntuu, sen datan avulla, mitä Oura antaa. Koska meidän täytyy nukkua, palautuminen on ääri tärkeää jaksamiselle ja kaikelle mitä elämässämme teemme ja haluamme toteuttaa, niin haluan ehdottomasti ottaa niin sanotusti kaiken irti siitä ajasta, jonka vietän peiton alla nukkuen!

Unettomuus

Unettomuuteen voi vaikuttaa moni asia. Usein unettomuus on hetkellistä ja voi johtua jostain ohimenevästä asiasta, joka kenties pyörii mielessä kuten jokin tietty elämäntilanne tai suru. Unettomuus voi myös johtua esimerkiksi matkustaessa aikaerosta, valvomisesta –  eli uni-valveajan häiriöstä, fyysisestä rasituksesta myöhään illalla, alkoholista tai kahvista tms piristeistä.

Jos unettomuus jatkuu, tai jos aina aamuisin tuntuu väsyttävän, silloin viimeistään olisi todella tärkeää kiinnittää huomiota uneen ja etenkin unenlaatuun ja yleisesti elämäntapohin. Useimmiten syyt unettomuuteen on täysin korjattavissa elämäntavoilla. Toki, on myös tilanteita, jolloin pitempään jatkunut unettomuus voi johtua jostain ruumiillisesta, fysiologisesta tilasta tai sairaudesta. 

Hormonit

Unettomuus ja univelan kertyminen johtaa herkästi päiväväsymykseen, keskittymis- ja oppimisvaikeuksiin. Univaje lisää kortisolin tuotantoa, joka on niin sanottu katabolinen eli hajoittava hormoni, jonka myötä myös insuliinin tuotantoa elimistössä lisääntyy ja verensokeri kohoaa.

Melatoniini – eli unihormonin tuotanto vähenee, kuten myös testosteronin määrä. Kortisoli vaikuttaa immuunijärjestelmään, vilustut herkemmin, rasvaa kertyy etenkin vyötärölle, himoitset makeaa ja nopeita hiilihydraatteja. Syömättömyys on yhtä lailla stressi elimistölle, joka myös nostaa kortisolia, joten säännöllisyys kaikessa todella kannattaa. Toki olemme yksilöitä myös tässä. Joillekin sopii esim pätkäpaasto tai vaikka ketogeeninen dieetti, mutta näyttää siltä, että ne eivät sovi kaikille. Omaa kehoa kannattaa kuunnella.

Kortisoli ja ruuansulatus

Koholla oleva kortisoli vaikuttaa myös suolistoon ja ruuansulatukseen. Krooninen ja liiallinen stressi ja univaje vähentää suolahapon tuotantoa ja ruuansulatusentsyymien muodostusta. Suolesta tulee ns vuotava (leaky gut). Vaikutus näkyy ruuan pilkkoutumisessa, imeytymisessä ja mikrobiomissa eli bakteeritasapainossa. Oravanpyörä on valmis. Aineenvaihdunta ja hormonitoiminta häiriintyy, myrkynpoistojärjestelmä kuormittuu, iho oireilee, pää on sumuinen, vastustuskyky pettää, infektiokierteet lisääntyy, väsymys on jatkuvaa jne.

Krooninen univaje

Oura-älysormus on ollut minulla käytössä nyt reilun vuoden. Olen sen avulla oikeasti vasta ymmärtänyt, miten huonosti asiat olivat aiemmin. Käytännössä olen suurimman osan elämästäni elänyt univajeessa. Lapsena minulla ei ollut nukkumaanmenoaikoja. Menin nukkumaan tai minut vietiin nukkumaan kun sammuin, tai kun äiti meni nukkumaan. 

Unettomuus - Oura-älysormus auttoi tasapainoon - Sara Asolfsen - Natural Wellness

Teini-ikäisenä rytmi oli epäsäännöllinen ja koulu tietysti pakotti heräämään aamuisin, mutta se oli yhtä tuskaa. Muistan kun 9 luokalla olin niin väsynyt, että nukahdin pari kertaa matikan tunnilla. Uskoin myös pitkään olevani ilta-ihminen, vaikka todellisuudessa aamu-unisuus johtui vain siitä, että en nukkunut riittävästi.

Näillä heikoilla taidoilla jatkoin itsenäisesti läpi opintoaikojen. Kun kämppis meni nukkumaan viimeistään kl 22.00, minä sammutin tv:n joskus puolen yön jälkeen. Raahauduin kouluun ja nukuin luennoilla. En ymmärrä miten edes selvisin opinnoista ja tenteistä puolivaloilla joilla kuljin oikeasti vuodesta toiseen. 

Inhosin herätyskelloa ihan syystä. En ikinä nukkunut riittävästi ja aina se soi väärään aikaan, kesken parhaiden unien. Sitä paitsi, olen kyllä myös vahvasti sitä mieltä, että koulusysteemi ja herätyskellot sekoittaa meidän luontaista rytmiä. Kenties joillekin on ihan luontaista herätä kl 6-7 aikaan, mutta oma luonnollinen rytmini on herätä noin kl 8-9 aikaan, ainakin nyt näin talven aikaan. Toki, tähänkin vaikuttaa suuresti se, milloin mennään nukkumaan.

Ilta tulisi todella olla rauhoittumisen ja palautumisen aikaa. Koen, että se onnistuu parhaiten, kun siihen keskittyy, kun todella sanon itselleni, että olen tehnyt tänään jo kaiken tarpeellisen ja voin antautua täysin levolle.

Joskus huomaan vielä kl 23 kirjoittavani inspiraation tulvassa blogipostausta. Tiedän, irrottautuminen ei aina tunnu helpolta, vaikka lopulta kyse on oikeasti sitoutumisesta ja prioriteeteistä.

”Uneen panostaminen on sitoutumista itseensä ja omaan hyvinvointiin. Sitoutumista tämän hetken lisäksi huomiseen, eli omaan tulevaisuuteen. Tahdon voida hyvin myös huomenna. Tiedän mitä se vaatii.”

Aamu vai iltaihminen?

Elin kroonisessa univajeessa lähes koko elämäni ja etenkin REM-unen määrä on jäänyt minimaaliseksi. Se on todennäköisesti vaikuttanut ja ollut iso syy omiin keskittymis- ja muistivaikeuksiin. Toki koko uupumiseen liittynyt vyyhti, suoliston, ruuansulatuksen ja hormonitoiminnan häiriintyminen ja aivosumu siitä, oli ihan omaa luokkaansa. Kesti pitkään ymmärtää, kuinka ”helposti” korjattavissa oleva asia vaikka aamu-unisuus on. Sitä ei vaan ehkä halua myöntää tai nähdä, että se johtuu omista valinnoista. Sen lisäksi se olotila oli silloin minun normaali, mihin olin tottunut.

Samalla tavalla on monesti muiden elämäntapojen kanssa. Jos opimme pienestä asti syömään sokeria ja valkoista vehnää, on siitä seuraava olotila se normaali. Vasta kun kiinnostuu kokeilemaan muuta, jos sairastuu tai jos jostain syystä vahingossa joutuu muuttamaan tapoja ja jos silloin on tietoinen omasta kehosta ja tuntemuksista, saattaa ihminen havaita olotilassa muutoksia. Tosin, pelkkä havaitseminenkaan ei vielä takaa sitä, että yhdistäisimme parempaa muuttunutta olotilaa, tässä tapauksessa vaikka erilaiseen ruokavalioon. Monta tekijää siis, mutta kaikki on mahdollista!

Unenlaatu ja REM-uni

Seuraan unta ja palautumista tarkkaan Ouran applikaatiosta. Minua kiehtoo suuresti nähdä jokaisen yön jälkeen data, minkä sormus on kerännyt. Minulla on taustalla uupuminen vuonna 2012. Olisipa sormus ollut sillon jo käytössä! Data olisi todennäköisesti ollut aika kamalaa katsottavaa, mutta olisipa jotain mihin oikeasti verrata sitä, miten tänä päivänä nukun. Tosin, olo, mielen kirkkaus ja virkeys kertoo sen jo myös!

Unettomuus - Oura-älysormus auttoi tasapainoon - Sara Asolfsen - Natural Wellness

Olen omakohtaisesti huomannut miten herkästi unenlaatu kärsii tekijöistä kuten liikunta liian myöhään illalla, raskas ateria ennen nukkumaan menoa, sauna ennen nukkumaanmenoa, kirkkaat valot ja työskentely tietokoneella ennen nukkumaanmenoa, alkoholi, ruoka-aine yliherkkyydet, vähähiilihydraattinen ruokavalio, liian matala energiansaanti, todella aktiivinen päivä kokonaisuudessaan, rauhoittuminen ennen nukkumaanmenoa jne. Kaikki nämä vaikuttavat unen laatuun. Nykyään voin tietoisesti valita ja vaikuttaa omaan nukkumiseen.

REM-unen määrä vähenee merkittävästi, jos joudun heräämään aamulla aikaisemmin. Olo voi olla lähes koko päivän tokkurainen. Mieli ei ole kirkas ja muisti takkuaa. Tunnistan olotilan tutuksi, ns entiseksi normaaliksi olotilakseni. Inhoan tätä olotilaa, koska käytännössä se haittaa luovaa työtäni jota teen. Se haittaa oikeastaan ihan kaikkea tunteista, päätöksenteosta aina järkevään älykkääseen kommunikaatioon ja itsensä ilmaisemiseen saakka. En pystyisi tekemään työtäni tai kirjoittamaan, jos nukkuisin huonosti. Kun on väsynyt, ei pää vaan voi toimia silloin optimaalisella tavalla, yhteys itseen on kadoksissa ja olo vaan ei ole hyvä.

Olen onnellisessa asemassa nykyään, sillä en käytännössä käytä enää herätykelloa, kuin satunnaisesti. Parasta on saada herätä luonnollisesti itsestään silloin, kun keho ja mieli ovat levänneet riittävästi. Se on yksi parhaista lahjoista, jonka olen itselleni antanut!

Toinen parhaista lahjoista uneen liittyen on selkeästi ollut Oura-sormus. Sen avulla olen oivaltanut kaikki nämä asiat ja saanut itse kokeilla, tunnustella, oppia ja tehdä muutoksia. Ihan parasta kun tietää, että asioihin voi vaikuttaa ja nykyään on vielä keksitty tällainen keino, jolla auttaa asiaa!

Unettomuus - Oura-älysormus auttoi tasapainoon - Sara Asolfsen - Natural Wellness

Korjaa ainakin nämä!

Pyri pitämään kiinni säännöllisestä nukkumaan menoa ajasta. Rauhoita ilta ennen nukkumaan menoa. Sammuta kaikki valot ja kirkkaat ruudut. Tee joko rentoutusharjoituksia, käytä eteerisiä öljyjä, piikkimattoa, kuuntele rauhoittavaa musiikkia, meditoi, tee hengitysharjoituksia tai lue. Tee sitä mikä sopii sinulle. 

Kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa, vältä raskaita aterioita, lämpötilan aiheuttamaa stressiä eli kuuma-kylmä altistusta (sauna/ avanto, kylmä suihku), raskasta liikuntaa kl 18 jälkeen ja kaikkea muuta kovin aktivoivaa. Keskity rauhoittamaan ilta. Lämmin suihku tai kylpy voi sen sijaan rentouttaa.

Vältä kahvia, alkoholia tms stimulantteja. Tuuleta makuuhuone ja pimennä kaikki valonlähteet. Syö aiemmin illalla hiilihydraattipitoinen ateria. Mene vuoteeseen vasta kun tunnet, että olet unelias. Käytä tarvittaessa silmäsuojaa ja korvatulppia.

Muodosta itsellesi oma rentouttava rituaali.

Edit:26.9.2019 Oura sormus alennus voimassa edelleen

Tässä linkki jonka kautta voit tilata sormuksen! (Here below you can find your link for the -50€ discount! Choose your ring first and then you´ll see the discount at checkout.)

 
Ohje: Valitse ensin sormus, jonka jälkeen näet alennuksen kassalla. Linkillä saat -50€ alennuksen ja sen saa jakaa myös ystäville!
 

Lue lisää Ouran sivuilta!

Seuraa somessa: IG @saraadolfsen ja Facebook: Natural Wellness.

Lue lisäksi edellinen postaus aiheesta: Oura-sormus joka paransi elämänlaatuani!

Sara Adolfsen - Natural Wellness

Jätä kommentti!