Tässä ajatuksia Rakkaudesta / Some thoughts about Love

”The Honeymoon that Never Ends

by Osho

LOVE IS NOT A RELATIONSHIP. Love relates, but it is not a relationship. A relationship is something finished. A relationship is a noun; the full stop has come, the honeymoon is over. Now there is no joy, no enthusiasm, now all is finished. You can carry it on, just to keep your promises. You can carry it on because it is comfortable, convenient, cozy. You can carry it on because there is nothing else to do. You can carry it on because if you disrupt it, it is going to create much trouble for you… Relationship means something complete, finished, closed.

Love is never a relationship; love is relating. It is always a river, flowing, unending. Love knows no full stop; the honeymoon begins but never ends. It is not like a novel that starts at a certain point and ends at a certain point. It is an ongoing phenomenon. Lovers end, love continues– it is a continuum. It is a verb, not a noun.

And why do we reduce the beauty of relating to relationship? Why are we in such a hurry? Because to relate is insecure, and relationship is a security. Relationship has a certainty; relating is just a meeting of two strangers, maybe just an overnight stay and in the morning we say goodbye. Who knows what is going to happen tomorrow? And we are so afraid that we want to make it certain, we want to make it predictable. We would like tomorrow to be according to our ideas; we don’t allow it freedom to have its own say. So we immediately reduce every verb to a noun.

You are in love with a woman or a man and immediately you start thinking of getting married. Make it a legal contract. Why? How does the law come into love? The law comes into love because love is not there. It is only a fantasy, and you know the fantasy will disappear. Before it disappears settle down, before it disappears do something so it becomes impossible to separate.

In a better world, with more meditative people, with a little more enlightenment spread over the earth, people will love, love immensely, but their love will remain a relating not a relationship. And I am not saying that their love will be only momentary. There is every possibility their love may go deeper than your love, may have a higher quality of intimacy, may have something more of poetry and more of godliness in it. And there is every possibility their love may last longer than your so-called relationship ever lasts. But it will not be guaranteed by the law, by the court, by the policeman. The guarantee will be inner. It will be a commitment from the heart, it will be a silent communion.

If you enjoy being with somebody, you would like to enjoy it more and more. If you enjoy the intimacy, you would like to explore the intimacy more and more. And there are a few flowers of love which bloom only after long intimacies. There are seasonal flowers too; within six weeks they are there, in the sun, but within six weeks again they are gone forever. There are flowers that take years to come, and there are flowers that take many years to come. The longer it takes, the deeper it goes. But it has to be a commitment from one heart to another heart. It has not even to be verbalized, because to verbalize it is to profane it. It has to be a silent commitment; eye to eye, heart to heart, being to being. It has to be understood, not said.

Forget relationships and learn how to relate.

Once you are in a relationship you start taking each other for granted– that’s what destroys all love affairs. The woman thinks she knows the man, the man thinks he knows the woman. Nobody knows either! It is impossible to know the other, the other remains a mystery. And to take the other for granted is insulting, disrespectful.

To think that you know your wife is very, very ungrateful. How can you know the woman? How can you know the man? They are processes, they are not things. The woman that you knew yesterday is not there today. So much water has gone down the Ganges; she is somebody else, totally different. Relate again, start again, don’t take it for granted.

And the man that you slept with last night, look at his face again in the morning. He is no more the same person, so much has changed. So much, incalculably much has changed. That is the difference between a thing and a person. The furniture in the room is the same, but the man and the woman, they are no more the same. Explore again, start again. That’s what I mean by relating.

Relating means you are always starting, you are continuously trying to become acquainted. Again and again, you are introducing yourself to each other. You are trying to see the many facets of the other’s personality. You are trying to penetrate deeper and deeper into his realm of inner feelings, into the deep recesses of his being. You are trying to unravel a mystery which cannot be unraveled. That is the joy of love: the exploration of consciousness.

And if you relate, and don’t reduce it to a relationship, then the other will become a mirror to you. Exploring him, unawares you will be exploring yourself too. Getting deeper into the other, knowing his feelings, his thoughts, his deeper stirrings, you will be knowing your own deeper stirrings too. Lovers become mirrors to each other, and then love becomes a meditation. Relationship is ugly, relating is beautiful.

Hence I say relate. By saying relate, I mean remain continuously on a honeymoon. Go on searching and seeking each other, finding new ways of loving each other, finding new ways of being with each other. And each person is such an infinite mystery, inexhaustible, unfathomable, that it is not possible that you can ever say, ”I have known her,” or, ”I have known him.” At the most you can say, ”I have tried my best, but the mystery remains a mystery.”

In fact the more you know, the more mysterious the other becomes. Then love is a constant adventure. ”

”This article originally appeared in Creations, Feb./March 2002, and was reprinted with permission from Love, Freedom, and Aloneness: A New Vision of Relating, from St. Martin’s Press,2001. To listen to this and many of Osho’s talks, visit:www.osho.com/talks/audio/htmOther books by Osho are published by St. Martin’s Press and CW Daniel. There is a large selection on the Internet, or ask for Osho titles in your local bookstore. ”*Tämä teksti on kopioitu sivulta/ Copied from page : http://www.creationsmagazine.com/articles/C100/Osho.html

 

Oshon tekstit ja ajatukset ovat kiehtoneet minua jo useamman vuoden ajan ja tykkään haastaa itseäni milloin milläkin ajatuksella. Tämä teksti rakkaudesta tuli tänään luokseni ja se todella resonoi minussa syvästi ja siksi halusin sen jakaa. Se herätti paljon ajatuksia…erityisesti tunteita. Ehkä sinäkin tunsit…

Olen pohtinut ihmissuhteita, parisuhteita ja avioliittoa, sekä näiden syvempää merkitystä. Millaisia merkityksiä annamme näille, miten kiinnymme, kaipaamme turvaa, varmuutta, miten meille syntyy jopa tarve omistaa ja millaista on oikeasti vapaus parisuhteessa? Tarvimmeko oikeasti avioliittoa ollaksemme sitoutuneita? Jos emme, niin miksi mennään naimisiin? Ymmärrän, että avioliitto on yleisessä käsityksessä merkki, sinetti, sitoumus rakkaudesta ja yhdessäolosta, mutta kaikessa on lopulta kyse tarinasta, minkälaisia tarinoita ja uskomuksia luomme asioiden ympärille. Enkä sano, että tässäkään olisi mitään väärää. Ajattelen, että mikään lupaus ei välttämättä kanna yhtään sen pidemmälle, ellemme valitse samoin päivästä toiseen. En millään tavalla vastusta avioliittoa, mutta en koe sitä itselleni tarpeelliseksi. Tykkään osallistua hääjuhliin, koska niissä on yleensä aina niin ihana energia ja ihana tarina. Päivästä on tehty täydellinen, satumainen ja se on aina liikuttavaa, kaunista katsottavaa ja koettavaa. Ei ole yleistä oikeata eikä väärää…jokaiselle on oma oikea ja jokainen meistä saa ajatella haluamallaan tavalla. Olemme yksilöitä. Tässä tahdon vain herätellä ajatuksia ❤

Voi olla, että ajattelen joskus omalla kohdallani toisin. Kenties tahdon sittenkin jonain päivänä kokea hääpäivän tarinan tai sitten juhlistan loppuelämämältä tuntuvaa parisuhdetta omalla tavallani jossakin unelmien saarella, rannalla tai viidakon syleilyssä. Luonteeltani olen kuitenkin erittäin läsnäoleva, sitoutunut ja uskollinen. Yhteys ja rakkaus on minulle tärkeää – siinä on jo kaikki. Tätä on mahdollista tuntea päivittäin, kaikissa ihmissuhteissa, mikäli on ja pysyy yhteydessä itseen ja omaan sisäiseen totuuteen.

Oivallus siitä, että meistä jokainen elää omassa todellisuudessa, luoden omaa tarinaansa ja toimii omasta tietoisuudesta käsin, sekä tekee parhaansa juuri sillä hetkellä sieltä toimien, on tuonut rakkauden ja myötätunnon niin itseäni kohtaan, kuin myös kaikkiin ihmissuhteisiin elämässäni, yhtä lailla menneisiin, kuin nykyisiinkin, uteliaana myös uusia odottaen 💕 Kaikissa kohtaamisissa on jotakin erityistä, jokin viesti, jotakin opittavaa. Voimme aina oppia lisää rakkaudesta…

Mitä Sinä ajattelet rakkaudesta ja ihmissuhteista?

Kuulisin mielelläni minkälaisia tunteita ja/tai ajatuksia tämä teksti rakkaudesta, Sinussa herättää… Kommentoi ja jaa vapaasti.

I´d like to hear what kind of feelings or thoughts this awakes in You… Feel free to comment and share.

 

 

Autan mielelläni elämän suurissa ja pienemmissäkin kysymyksissä.

Oletko kiinnostunut Henkisestä Valmennuksesta, voit lukea siitä lisää TÄÄLTÄ

tai ottaa suoraan yhteyttä alla olevan lomakkeen kautta mikäli tunnet, että voisit tarvita apua selvittämään omaa elämäsi suuntaa ja polkua kohti unelmiasi. On sitten kyse rakkaudesta, työstä tai jostain sisälläsi olevasta haaveesta, joka ei vielä ole toteutunut, voidaan yhdessä selvittää reittiä näitä kohti. Kaikki on mahdollista!

 

 

Jätä kommentti!