Hei! Olenko jo kertonut, että rakastan viilliyrttejä ja niiden keräämistä ❤ Olen koko lapsuuden ajan asunut maalla, keskellä metsää ja näin on luonto tullut minulle hyvin tutuksi ja läheiseksi jo pienestä pitäen. Äitini opetti minulle kasveista, kukista, sienistä ja marjoista, sillä luonto oli hänelle, yksi hänen elämän suurimmista iloista ja lahjoista. Metsä oli äidilleni kuin toinen koti ja äitini kuin metsän menninkäinen❤
Villiyrteistä innostuin äitini myötä vähitellen ja olen laajentanut sitten tietotaitoani joka vuosi uutta oppien. Nykyään olen myös Biohacker Summit Upgraded dinner osion yksi järkkäri. Siellä villiyrttikokki Sami Tallbergin ideoima kuuden ruokalajin menu tuodaan yhdessä porukalla lautaselle. Lopuksi tietty päästään myös nauttimaan illallisesta, joka ollaan Samin opastuksella loihdittu. Nää tapahtumat kokonaisuudessaan on ihan helmiä! Suosittelen lämmöllä❤
Sanoisin, että kirjoista opin paljon lukemalla, mutta kaikkein parhaiten opin kun menen ja teen! Jos villiyrttien kerääminen on uutta, niin kannattaa toki aloittaa tutuista kasveista, sellaisista jotka varmasti tunnistaa. Meidänkin luonnossa on kasveja, joita ei tule syödä ja niitä, jotka ovat hyvinkin myrkyllisiä. Villiyrttejä voi opetella käyttämään vähitellen, esim hyvä strategia on joka vuosi opetella keräämään ja käyttämään paria uutta kasvia.
Kesän aikana järkätään paljon villiyrttikursseja ja -retkiä ja niille osallistuminen kannattaa ehdottomasti, jos haluu oppii lisää! Ensi kesänä retkelle pääseen hyvin todennäköisesti myös Natural Wellnessin, eli mun kautta myös!
Nyt on loistavasti aikaa vielä kerätä yrttejä, käyttää ja säilöä talven varallekin! Keräsin heinäkuun puolella ruusun terälehtiä jotka laitoin kuivuriin kuivamaan…

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kuivatut ruusun terälehdet
Ruusujen terälehtien kerääminen on helppoa, nopeaa ja äärettömän ihanaa, palkitsevaa puuhaa! Villiyrttien kerääminen käy minulle meditaatiosta.
Yleisesti ei kasveja tule kerätä isojen maanteiden vierestä tai teollisuusalueiden lähistöltä. Jokamiehen oikeuteen kuuluu lupa kerätä maan tasalta villiyrttejä ja luonnon antimia. Mikäli tahdot kerätä puun lehtiä, neulasia tai muita puun osia, tarvitset lain mukaan maanomistajan luvan. Yleisesti ottaen yrtit kannattaa kerätä kuivalla säällä, aamunkasteen haihduttua, niiden säilyvyyden vuoksi, mutta mikäli käytät yrtit pian keräämisen jälkeen, ei sillä niin väliä ole 🙂
Toinen tärkeä muistettava on luonnon kunnioittaminen. Luontoon ei saa heittää mitään sinne kuulumatonta, mitään ei tule rikkoa tai repiä. Kerää kasvit ja kukat aina ajatuksella. Kasveiltakin voi kysyä lupaa, ennen niiden keräämistä. Lisäksi toivon myös, että emme koskaan keräisi kaikkea kasvustoa yhdeltä alueelta, vaan jättäisimme sinne sen, minkä luonto on lähtökohtaisesti sinne sunnitellut❤
Tässä haudukkeessa käytin itse kuivaamiani yrttejä. Omien kerättyjen yrttien käytössä yhdistyy koko kaunis kaari alusta loppuun, itse tekeminen, kasvin elinkaari talvehtimisesta – kasvuun keväällä, sen kehittyminen sateen ja auringon alla, kerääjän löytämänä ja keräämänä, kasvin käsitteleminen kuten vaikka tässä kuivattaminen, säilöminen ja lopuksi kasvin käyttö. Kuinka kaunista se jo ajatuksena onkaan! Rakastan myös ajatusta menneiden perinteiden vaalimisesta. Äidin äitini oli kätilö ja hänellä oli puutarha täynnä kasveja, kukkia ja myös mehiläisiä. Ah hunaja- mikä todellinen luonnonlääke! ❤
Hauduke valmistuu kuivatuista yrteistä ja kuumasta vedestä, joka kaadetaan yrttien päälle. Hauduke saa tekeytyä ainakin 15-30min. Yleensä annan haudukkeelle aikaa enemmänkin, jotta kaikki varmasti liukenee veteen. Haudukkeen voi siivilöidä ja lämmittää uudelleen tai juoda kylmänä ja se säilyy jääkaapissa ainakin parin vuorokauden ajan.
Tässä sekoituksessa käytin:
Nokkosta
Vadelmanlehteä
Poimulehteä 
Mustaviinimarjanlehteä
Orvokin kukintoa
 ja Ruusun terälehtiä
Villiyrttisekoitus hauduketta varten
Sara

Jätä kommentti!